Motiver fra Gamlebyen med vårt klubblokale i Donkejongården til venstre for statuen av Kong Fredrik II.

sØK INFORMASJON OM ROTARY OG GAMLEBYEN FREDRIKSTAD ROTARYKLUBB VED Å BRUKE 
NEDTREKKSMENYEN I DET GRÅ FELTET OVER BILDENe


                                                             Lenke til TRF (The Rotary Foundation) donasjon

Se hvor nære vi er i å utrydde Poliomyelitt på vår klode ved å trykke på denne linken:

END POLIO NOW 


-------------------

The Rotary Foundation oppretter kanal for direkte humanitær støtte i Ukraina-regionen

Som svar på den stadig dypere humanitære krisen i Ukraina, har The Rotary Foundation opprettet en offisiell kanal for å bidra med midler til å støtte hjelpearbeidet som pågår i Rotary-distriktene, og har utpekt sitt Disaster Response Fund som hovedveien for bidrag. Les mer her: https://on.rotary.org/3KiyhFt
-------------------

LUTEFISKAFTEN

Hele 33 deltakere på årets lutefiskaften, som gikk av stabelen 16.november.
Her var det god mat og god stemning!


Referatet er her
————————

EGO-FOREDRAG

Onsdag 9. november fikk vi sjansen til å bli bedre kjent med «Gamlebygutten» Christian-Andreas Berg.

-------------------

GUVERNØRBESØK

Onsdag 2. november fikk vi besøk av Distriktsguvernøren vår, Hans Christian Kihl. I styremøtet forut for medlemsmøtet ga vi guvernøren vår status.

Så startet medlemsmøtet, med meget godt frammøte. Til gratis kaffe og kringle (det var visst ikke slik alle steder), fikk vi så guvernørens foredrag, med hans tanker og vektlegginger.

 Referatet er her-------------------

PUBAFTEN PÅ MAJOREN

Hele 15 stykker orket et møte #2 denne uken – Pubaften på onsdag 26.okt. Og vi fikk plass alle sammen, sammen med Roald Amundsen med mannskap på veggen, i Framheim! Stemningen rundt bordet var upåklagelig. Egil fortalte historier, Kari boblet over med morsomme anekdoter, og Bernt klarte ikke å være stille, denne gangen heller!-------------------

INTER CITY-MØTE
HENRIK SYSE: ETIKK OG VERDIER I EN DRAMATISK TID

Tirsdag 25.okt samlet vi oss til Inter City-møte på Folkets hus i Torsnes. Fra oss kom hele 17 medlemmer og 4 gjester. Og litt forsinket etter trafikale problemer ut av Oslo (som ga oss mulighet til enda et kakestykke!) var Henrik Syse på plass etter det «akademiske kvarter». Han ga oss et meget tankevekkende og morsomt foredrag om hvordan vi mennesker kan stå opp mot galskap og tyranni, og hvor galt det kan gå når vi i stedet for med etikk og gode verdier, møter utfordringer med likegyldighet. Foredraget ble gitt i en Rotary-kontekst, men hadde i aller høyeste grad allmenn gyldighet!--------------------

NETTVERK FOR KOMPETANSETILFLYTTERE
I SØNDRE VIKEN

Sabine Larrieu-Hellestad fra Halden næringsutvikling er også prosjektkoordinator i et regionalt prosjekt for integrering av tilflyttere med spesiell kompetanse.
Onsdag 19.okt kom hun til oss og fortalte om arbeidet omkring tilrettelegging for at tilflytterne skal føle seg hjemme og etablere seg i regionen.

 

Referatet er her
-------------------

GUTTAS FESTAFTEN
Mange av våre medlemmer var «i utlendighet» og ellers opptatt på annet hold denne kvelden, onsdag 12. okt.
Men for de 15 frammøtte ble det en uforglemmelig aften!


Referatet er her


--------------------

i frivillighetens år


Frivillig arbeide er en viktig del av det norske samfunnslivet, og i 2022 feirer vi frivilligheten – Norges største lagarbeid!
Norsk Folkehjelp er en av de mange frivillige aktørene, og 5.okt kom Eva-Lotta Sandberg, leder av Norsk Folkehjelp Fredrikstad, og ga oss et godt innblikk i deres aktiviteter.

Referatet er her

-------------------

KAFFEMØTE + REKRUTTERING

28.september hadde vi kaffemøte – og for første gang på lenge – med nystekte vafler!
Hovedtema under møtet var medlemsrekruttering. Men vi fikk også delt noen av våre tanker omkring det forferdelige som skjer i Ukraina.

 

Referatet er her

--------------------


VETERANENE FORTELLER

Vi omgås ukentlig. Men hva vet vi egentlig om hverandre? Det kan være lenge siden ego-foredraget ble holdt og nye medlemmer kan ha kommet til etter dét. Så da det ikke kunne bli noe av det bebudede bedriftsbesøket 21.sep tok våre to nestorer, John Lien (eldstemann) og Johan Fauske (lengst medlemskap) utfordringen og ga oss et innblikk i deres liv og virke.

Det ble et meget hyggelig møte!

Referatet er her

---------------------

SMUGLERE FOR NORGES FRIHET

Etter flere utsettelser fikk vi onsdag 14.sep et foredrag av Jon Harald Holm om en litt mindre kjent side av innsatsen under krigen; om flyktninge-, forsynings- og kurerruter fra Oslofjordområdet til Bohuslän. I små snekker ble nordmenn reddet til sikkerhet i Sverige, og våpen og sprengstoff, og kurerer, post og forsyninger til motstandsbevegelsen tatt med tilbake.

 

Referatet er her
--------------------

PRESIDENTENS MØTE


Onsdag 31.aug kunne Presidenten vår, Ragnvald Nore, formidle sine tanker om Rotary-året som vi akkurat har gått inn i. Hans mente at klubben skal jobbe videre innenfor godt opptråkkede spor, noe klubbens medlemmer lett kan stille seg bak!

Referatet er her


-------------------

HOTELLPLANER I GAMLEBYEN

Onsdag 24.aug var Morten Fredriksen fra investeringsselskapet Fredriksborg hos oss og redegjorde for planene om å bygge om Infanterikaserna til et hotell i særklasse. 


Et interessert publikum fikk gode og utfyllende svar på mange spørsmål omkring temaet.
Referatet er her---------------------


FOLKEKIRKE OG KIRKEDEMOKRATI

Vi var nødt til å skyve litt på det planlagte Presidentens tanker om det nye Rotaryåret på onsdag 17.aug. Programkomiteen jobbet iherdig og på kort varsel stilte Karin-Elin Berg, leder i Borg bispedømmeråd og nestleder i Kirkerådet, opp og ga oss en orientering om hvordan Den norske kirke er organisert etter skillet mellom stat og kirke i 2008.

Referatet er her------------------

SOMMERAVSLUTNING

Sommeravslutningen 22. juni skulle vært på Humlekjær, på hytta til Solfrid og Ottar, med flott utsikt over sjø og skjærgård. Men været ville ikke dét. I stedet ble det en meget hyggelig sommeravslutning i lunere omgivelser - på Donkejon.

Referatet er her
---------------------
PRESIDENTSKIFTE

15. juni var en av klubbens høytidsdager gjennom året – Presidentskifte.

Terje M takket for sitt år og overlot presidentnål, kjede og klubbe til Ragnvald

Referatet er her-------------------

FILMEN TH. KITTELSEN – EN KUNSTMALER

8.juni kom Gunnar Bjerketvedt fra Karivold Film AS. Han viste oss den nye filmen om Th. Kittelsen som kunstmaler. Ikke anerkjent i sin samtid, men historien har gitt ham medhold: hans oljemaleri Andersnatten ble i 2020 solgt for hele 14 millioner på auksjon på Blomqvist.

Referat er her-------------------

UT I DET BLÅ

1.juni samlet vi oss i klubbhuset til Gansrødbuktens båtforening til grilling og hyggelig samvær. Været var ikke det beste, men dét var stemningen!

--------------------

Kaffemøte – Oppstart revisjon av klubbstrategi

På kaffemøtet 25. mai, kvelden før Kristi Himmelfartsdag, startet vi opp arbeidet med det som vil bli klubbens strategi for 2023-2027. Vi gikk gjennom gjeldende strategi (2019-2023) og diskuterte hva som vil kunne være prosess og mulige tilpasninger.

 

Referatet er her

-------------------

r
 11.mai hadde vi igjen et bedriftsbesøk på programmet. Nok en gang dro vi til Øra, nå til Denofa/Pronofa. Temaet var bærekraftig produksjon av proteiner og industriell utnyttelse av soldatfluelarver som kilde til fiske- og kyllingfôr. Dette er en nyutvikling som det knytter seg mye spenning til. Hans Petter Olsen, administrerende direktør for både Denofa og Pronofa, var engasjert og frittalende og ledet oss igjennom et meget interessant besøk.Soldatfluelarver øverst og tunikater nederst – nye proteinkilder

Referatet er her

--------------------


Dugnad på Krigskirkegården og «kaffe»-møte på Majoren

Det programmerte foredraget 27.apr måtte utgå pga. sykdom. I stedet gjennomførte vi vårens dugnad på Krigskirkegården og avsluttet på Majoren.
God stemning, både på Krigskirkegården og på Majoren


-------------------


Sekundærtilflytting av flykninger

20. april holdt Flemming Johnsen, rådgiver mangfold, inkludering og likeverd, Sarpsborg kommune, et faglig meget godt underbygget og interessant foredrag om sekundærtilflytting av flyktninger, og de spesielle utfordringene dette gir for Nedre Glomma-regionen.

Referatet er her
--------------------

Årsmøte – Valg av President 2023-2024

Klubbens årsmøte ble gjennomført onsdag 30. mars. Revidert regnskap for 2020-21 ble godkjent sammen med en justering av vedtektene våre – og Ottar ble klappet inn som President for rotaryåret 2023-24!

Referatet er her.
Ragnvald (President 2022-23), Terje M (President 2021-22) og Ottar (President 2023-24--------------------

Fredrikstad Museum, Utstillingen POLAR BEAR – Krigen i Østfold
Litt hustrig mens vi venter på å slippe inn på museet.

23. mars tok Morten Marius Apenes fra Netron oss inn i varmen på Fredrikstad Museum og ga oss et innsiktsfullt og levende foredrag om utviklingen av utstillingen om krigen i Østfold 1940-45, «POLAR BEAR», som åpner til sommeren.

Referatet er her


-------------------

Endelig er vi i gang med bedriftsbesøk igjen. 16.mars åpnet gipsplatefabrikken Gyproc på Øra dørene for oss og ga en meget interessant orientering om omleggingen i produksjonen fra gass til elektrisitet – som verdens første gipsplateprodusent. Og vi fikk være med på prosessen fra natur- og vrakgips til ferdige gipsplater. Imponerende!

Referater er her.
---------------------

Opptak av to nye medlemmer – og EGO-foredrag

Rekordmange møtte fram til opptaket av to nye medlemmer og til EGO-foredrag den 9.mars. Assisterende Guvernør var også med på å kaste glans over møtet. Snitter og fersk eplekake falt også i smak.

Referatet er her.
-------------------

OPPTAK NYTT MEDLEM OG DISKUSJONER

Vi begynner nesten å bli vant til dette nå – igjen måtte en invitert foredragsholder melde avbud på kort varsel grunnet sykdom. I stedet fikk vi snakket om det mest aktuelle som skjer akkurat nå – situasjonen i og omkring Ukraina. Det ble også tid til noen synspunkter omkring den nye eiendomsskatten.

Men før dét hadde vi opptak av nytt medlem!

Referatet er her 
-------------------
Pubmøte på Majoren

23.feb, midt i vinterferien, trosset 11 glade sjeler det dårlige været og tok veien til Markus og Majoren. Med på veien fulgte mange hilsener fra dem som i stedet tilbrakte ferien på hytte, eller av andre grunner var forhindret. Markus stilte med «noggo attåt» - godsaker på ei fjøl – utmerket følge til god drikke!


Praten gikk livlig rundt bordet, og ordinær
 tid for møteslutt ble ikke respektert.------------------

Isegran på 1600-tallet - Festningsverk og orlogsstasjon

16.feb ble vi nok en gang ble vi offer for Korona, og det oppsatte temaet måtte utgå. Men Seniorrådgiver Tor Ulsnæs ved Fredrikstad museum hadde frisknet til siden 2.feb. Han stilte på kort varsel sporty opp og ga oss bl.a. et morsomt innblikk i en mindre kjent del av byens historie – galeiverftet på (ved?) Isegran. Her ble det i den korte tiden verftet eksisterte (1683-1687) bygget to fregatter og mange galeier.

Referatet er her-------------------

Gamlebyen lokalsamfunnsutvalg

Gamlebyen fikk i 2021 et nytt lokalsamfunnsutvalg.
9. februar ga utvalgsleder Nina Molven oss en engasjert redegjørelse for hva utvalget er og hva slags saker de er opptatt av. Behov for å komme tidsnok inn i kommunale prosesser som berører Gamlebyen, og å ansvarliggjøre Fredrikstad kommune for tiltak som blir iverksatt her er viktig for utvalget. Framtiden for Infanterikaserna, og for Fengselet som et mulig bydelshus ble også berørt.

Referatet er her-------------------

Orlogsstasjonen på Isegran - Utsatt

Igjen, på møte 2. februar, ble vi offer for sykdom. Vår foredragsholder måtte brått melde forfall.


I stedet fikk vi gått gjennom saker som elevutveksling med og besøk til Kirkcudbright, medlemsutvikling, vaffelsalg og Inter City-møte.

 Referatet er her

--------------------

PRESSEFRIHET OG ET LIV I PRESSEN

Frode Rekve har solid erfaring fra norsk media – og fra Midtøsten.

26. januar lot han oss få innsikt i hvordan ytringsfrihet har vært forsøkt kneblet selv i Norge i nyere tid, og om hvordan Institutt for Journalistikk (IJ), med støtte fra UD, over tid arbeider for å bedre ytrings- og pressefrihetens kår i arabiske land.

«Uten ytringsfrihet intet demokrati»

Referatet er her.


--------------------
Kaffemøte

Det planlagte foredraget 19.jan, Smuglere for Norges frihet, måtte dessverre utgå da foredragsholder Jon Harald Holm måtte i karantene.

Vi tok kaffemøte, og her fikk President Terje redegjort for Presidentmøtet i Område B, for vårt ønske om å gjøre en innsats ute i boden på Donkejon og at prosessen for valg av President for 2023-24 er i gang. Utkastet til vårprogram ble også presentert.

Referatet er her
------------------


Innehaveren av Karivold Film AS og mottakeren av Kong Fredriks hederspris 2015, Gunnar Bjerketvedt, kom til oss 12.jan og fortalte om foretaket sitt på Sellebakk, om hvordan det er å drive filmproduksjon også utenfor Oslo, og om fullførte og pågående prosjekter.

Referatet er her

------------------

Kaffemøte – Oppstart 2022

Årets første møte 5.jan var igjen preget av oppblomstrende smitte. Vi ønsker fysiske møter, men må holde oss under 20 tilstedeværende. Vi ble enige om at vi inntil videre måtte ha påmelding til møtene og at gjester og kandidater skal ha prioritet. Vi snakket også om satsingsområder og samarbeide med andre klubber, medlemsrekruttering, og om invitasjonen til operaen «Den flyvende hollender» i Halden til sommeren

Referatet er her
----------------

Tanker omkring Koronapandemien

Onsdag 15.des fikk vi et lite problem med foredragsholder. Jon Lunde var sporty og tok utfordringen på kort varsel. Han presenterte sine tanker om Koronaen som et fenomen og satte pandemien inn i en historisk kontekst: Pandemier er ikke spesielt – det spesielle er at vi opplever å være midt inne i en!

Referatet er her 
-----------------

Ny kommunal strategi for Gamlebyen

Vårt åpne Inter City-møte i Tøihuset i mars 2019 startet en prosess. På initiativ fra Foreningen Gamle Fredrikstad og Gamlebyen Gårdeierforening ble det strategiske perspektivdokumentet, Gamlebyen mot 2032, utarbeidet. Denne visjonen ble overlevert til Fredrikstad kommune i mai 2020. Og så, 11.nov vedtok et samlet bystyre en felles strategi for Gamlebyen.


1.des kunne Dag redegjøre for den kommunale strategien og vise til hvordan grunntankene er beholdt gjennom den politiske behandlingen.

Referatet er her

--------------------


Lutefiskaften

29 glade festdeltakere møtte til festlighetene på Donkejon 17.nov. Etter ett års pause kunne vi igjen nyte Markus og Majorens utmerkede lutefisk – eller juletallerken for de få som foretrakk dét.

Distriktsguvernøren «sviktet oss», men Ine Barlie – som sammen med oss gikk glipp av lutefisken i fjor – møtte med ektemann og godt humør! Her foreviget av «Gubben» sammen med en strålende Egil.------------------


10.nov kom nestoren innenfor norsk media og forkjemperen for oppfølgingen av Offentlighetsloven, Gunnar Bodahl-Johansen til oss og fortalte om Fredrikstads nyeste tilskudd innenfor media; Fredrikstad tidende. Han forklarte hvorfor det var behov for et nytt uavhengig medium og om utfordringene de står overfor. Og etterhvert vel så mye om aktuelle saker som om den nettbaserte avisen. Men som alltid; Bodahl-Johansen visste å engasjere tilhørerne!------------------

Solcelleteknologi

3.nov møtte hele 19 medlemmer opp, fylt av spenning (!!!), for å høre mer om framtidsrettet energi – i lys av det grønne skiftet.
 Michael Haug fra EL AV SOL Norge AS redegjorde for forhold rundt solcelleteknologi og om hvordan dette var blitt løst hos Ottar på Humlekjær gård.

Referatet er her

-----------------

Jazz i Torsnes kirke

Onsdag 27. okt. lot vi kaffemøte være kaffemøte!
Soroptimistene i Borge arrangerte Jazzkonsert med
The Rubber Soul Quartet m/ vokalist Stina Stenerud.
Vi møtte mannsterke, flere med livsledsager, og i en fullsatt kirke fikk vi oppleve jazzversjoner av Beatles-melodier.

Et meget hyggelig arrangement!------------------
Guttas kveld

Guttas kveld ble 20. okt. gjennomført i henhold til god tradisjon.
19 glade deltakere koste seg med ferske Hvalerreker og god drikke dertil. Storsatsing i «kaste-på-stikka»-konkurransen ga seier til Ragnvald. Men før det hele barket løs fikk Bernt overrakt diplom og nål og ble utnevnt til Paul Harris Fellow for arbeidet han har nedlagt for klubben i en vanskelig Korona-tid.

------------------

Guvernørbesøk og Inter City-møte i Torsnes

Tirsdag 12.okt samlet 66 deltakere fra klubbene i Område B seg på Folkets hus i Torsnes. Distiksguvernør Lars Borgestrand orienterte og motiverte for sitt mantra, rekruttering av nye medlemmer. Etterpå ble det diskusjoner rundt bordene om hvilke tiltak man mener er de viktigste for å rekruttere og drive godt Rotaryarbeid.  I Assisterende Guvernør, Omr. B sitt referat er synspunktene som framkom samlet. Hver klubb skal nå peke ut sine 3 viktigste tiltak.

            Referatet er her

-----------------


Næringsutvikling i Gamlebyen

6.oktober.
Gamlebyen har fått sin egen næringsutvikler, som skal få fart på Gamlebyens næringsliv og aktiviteter. 6.oktober orienterte Nina Andersen om spennende utfordringer med å samordne og koordinere aktiviteter og aktører i Gamlebyen.

Referat er her 


-------------------

Fredrikstads nye byantikvar

Fredrikstad har fått ny byantikvar, og 29. september kom Oline Giske Stendebakken og orienterte om sin bakgrunn, synspunkter og utfordringer i den viktige jobben for Gamlebyen og hele Fredrikstad.


Referat er her


------------------

Pubmøte på Majoren

22.sep dristet vi oss til et pubmøte på Majoren. Markus åpnet villig dørene og anviste plass.

Det ble hyggelige samtaler, samtaleemnene var mange, og enkelte ble nok litt lenger enn den tilmålte møtetiden!------------------

Inspirasjon og tilblivelse av store og små prosjekter

Hvor kommer alle ideene fra? Hvordan dannes de pussige bildene og figurene, hvor kommer ideene fra og hvordan arbeider en multikunstner?

15. september ga landskapsarkitekt, billedkunstner og forfatter Lars Ole Klavestad oss et innblikk i bakgrunn, tanker, inspirasjoner og teknikker i et aktivt og spennende kunstnersinn.

 Referat er her


---------------------

Fra pest og plage til nye proteinkilder.

Kan larver bli mat?

8. september tok gründeren David Therani, Flying Feed Fredrikstad AS, oss gjennom en spennende reise inn i noe som kan bli et nytt industrieventyr i Fredrikstad. Larver kan bidra til å gjøre biologisk avfall om til verdifulle proteinkilder.--------------------

PRESIDENTENS MØTE

Onsdag 18. august var presidentens møte med både hans
planer for kommende rotaryår og kunstnerisk innslag.

Referat er her

-------------------


 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Dunkejongården
Adresse: Torvgt 60
Postnummer: 1632
Sted: Gamle Fredrikstad
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:45
Møtespråk: no


Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...